Press ESC to close

Veikkaus rapporterar inkomstminskning under omstruktureringsår

Veikkaus, Finlands statliga spelmonopol, har upplevt en nedgång i bruttospelintäkterna (GGR) med 3,6% under det gångna året, vilket resulterade i en summa på €1,03 miljarder. Företaget står inför en betydande omvandling då det nuvarande monopolet ska ersättas av ett nytt licenssystem senast år 2026. Denna övergång har redan lett till varsel om personalnedskärningar, där mellan 185 och 215 anställda förväntas förlora sina arbeten.

I ett försök att främja ansvarsfullt spelande har Veikkaus implementerat ett identifikationssystem för sina spelare. ”Idag är alla våra spel, inklusive alla fysiska skraplotter, föremål för identifikationskravet. Detta innebär att vi har blivit en världspionjär när det gäller att säkerställa ansvarsfullheten i vårt spelande,” säger Susanna Saikkonen, vice VD för hållbarhet på Veikkaus.

Trots en ökning av antalet registrerade kunder till 2,5 miljoner och en framgångsrik expansion i digitala kanaler, har företagets vinst och rörelseresultat minskat. Vinsten sjönk med 14,0% till €585 miljoner och rörelseresultatet med 14,7% till €580,2 miljoner. Denna nedgång kan delvis förklaras av en ökning av lotteriskatten med 42,4%, vilket resulterade i en skatt på €51,7 miljoner.

Veikkaus dominerar fortfarande den finska digitala spelmarknaden med en andel på 54%, och 90,6% av spelandet sker nu med autentisering, en ökning med 11,1% från föregående år. Digitala kanaler stod för 54,8% av spelandet, en ökning med 4,5%.

Veikkaus inför licenssystem 2026: Omvälvningar i spelbranschen

Finland står inför en storskalig omstrukturering av sitt spelmonopol. Veikkaus, som länge haft ensamrätt, kommer att se sitt landskap förändras dramatiskt med introduktionen av ett nytt licenssystem den 1 januari 2026. Förändringen förväntas ha stor inverkan på finansieringen av elitidrotten och kan leda till ökade reklamutgifter och lukrativa avtal med spelbolag.

  • Datum för övergång: 1 januari 2026
  • Påverkan på idrottsfinansiering: Ändrad finansieringsmodell; potentiellt ökad reklamfinansiering
  • Förändring i finansieringsmodell: Medel fördelas via statsbudgeten istället för direkt från Veikkaus
  • Möjligheter och utmaningar: Förväntas för idrottsorganisationer och operatörer med reformen
  • Jämförelse med Sverige: Liknande förändring 2019; påverkan på idrottsfinansiering och reklam
  • Regeringens motivering: Minska spelrelaterade nackdelar och öka tillsynen

Reformen kan ses som en dubbeleggad svärd – å ena sidan öppnas dörren för nya aktörer och fräscha intäktsströmmar, men å andra sidan ställs Veikkaus inför en hälsosam prövning. Medan idrottsorganisationer navigerar i denna nya verklighet, håller Veikkaus och Finland andan inför den kommande eran.

Lucas H

Lucas är en Stockholmsbaserad skribent med en passion för allt som rör iGaming och den digitala spelvärlden. Hemma, omgiven av sina två katter, följer han ivrigt de senaste trenderna inom spelindustrin och omvandlar denna kunskap till insiktsfulla artiklar för spelföretagen.se. Hans intresse för sport sträcker sig bortom tangentbordet; innebandy och ishockey—med en särskild förkärlek för NHL och SHL—ger honom en djup förståelse för spelens dynamik och strategi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@Katen on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed with the ID 1 found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.